Překlad počtu komentářů

Určitě jste se s tím setkali. Po projití desítek webů s šablonami konečně naleznete takovou, která je natolik levná, že kvůli ní nemusíte posílat svoje poslední spodky na aukro a zároveň se jeví natolik hezky, že se za ní nemusíte ani trochu stydět. Je samozřejmě v angličtině a na nějakou vícejazyčnost vám z vysoka kašle. Ručně tedy upravujete šablonu, řádek po řádce se snažíte přeložit každé anglické slovíčko. Ale ejhle, jakmile narazíte na komentáře, jsou na ně vaše překladatelné schopnosti krátké. Čeština je natolik vymyšlená, že potřebujete hned čtyři verze – žádné komentáře, 1 komentář, 2-4 komentáře a 5 a více komentářů. Šablona vám ale nabízí jen tři možnosti (viz. níže), co tedy dál?

comments_number('Add Comment »','1 Comment »','% Comments »');

Tímto kódem jsou komentáře obvykle vkládány. Zápis se ale může lišit šablonu od šablonu od šablony, ale po chvíli hledání byste ho měli být schopni najít. Abychom se skamarádili s češtinou, tak vytvoříme vlastní funkci, která bude naše komentáře vkládat. Tu vložíme do souboru functions.php, jež je standardní součástí všech šablon.

function pocetKomentaru(){ $pocetKomentaru = get_comments_num­ber(); if(comments_o­pen()){ if($pocetKomentaru == 0) $komentText = "Žádné komentáře"; elseif($pocet­Komentaru == 1) $komentText = "1 komentář"; elseif($pocet­Komentaru < 5) $komentText = $pocetKomentaru . " komentáře"; else $komentText = $pocetKomentaru . " komentářů"; return "<a href='" . get_comments_link() ."'>". $komentText."</a>"; } else return "Komentáře byly vypnuty"; }

Co se ve funkci děje? Nejdřív zjistíme počet komentářů u příspěvku, slušně se WordPressu zeptáme jestli jsou komentáře povolené a následně podle počtu vrátíme příslušný text. Radujme se a slavme, naše funkce je hotová a plně použitelná. Do kódu šablony stačí vložit:

echo pocetKomentaru();

a komentáře se již zobrazují hezky česky.